Mahalaukun kiertymä

Jotkut cane corsojen omistajat ovat joutuneet kohtaamaan koiransa mahalaukun kiertymän, torsion, ikäviä seurauksia. Kyseessä on erityisesti suurilla roduilla esiintyvä, koiran henkeä uhkaava sairaus. Sitä esiintyy muita enemmän mm. isovillakoirilla, irlanninsettereillä ja saksanpaimenkoirilla, mutta pienemmätkään koirat eivät ole täysin turvassa.  

Mahalaukun kiertymässä koiran mahalaukku alkaa kaasuuntua ja kiertyy akselinsa ympäri. Mahalaukun normaali verenkierto estyy ja vatsaontelon sisäinen paine kasvaa. Palleaan ja elimistön suuriin verisuoniin kohdistuu painetta, mistä seuraa akuutti verenkierrollinen vajaus ja hengittäminen vaikeutuu. Hoitamattomana torsio voi johtaa kuolemaan.  

Mahalaukun kiertymä on siis vakavasti otettava sairaus, jota on onneksi mahdollista ennaltaehkäistä.  Riskiä vähennetään ruokkimalla koira vähintään 2 kertaa päivässä. Myös ahmimisen välttäminen pienentää riskiä. Korotetuista ruoka-astioista ruokkimista ei suositella. Liikuntaa on hyvä välttää noin tunti ruokailun jälkeen. Lisäksi stressittömät eläimet ovat vähemmän alttiita kiertymälle.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi mahalaukun kiertymän todennäköisyyttä voidaan laskea merkittävästi kiinnittämällä mahalaukku ennaltaehkäisevästi vatsaontelon seinämään. Eläinlääketieteen lisensiaatti Aleksi Pollari kertoo Corsopolitan-lehdessä (2/2023), mitä tässä toimenpiteessä tapahtuu ja millaisia uusia leikkaustekniikoita on kehitetty. Samassa artikkelissa syvennytään tarkemmin myös mahanlaukun kiertymän oireisiin, diagnosointiin ja hoitoon. Liittymällä jäseneksi saat Corspolitan-lehdet myös jatkossa. 

Siirry ylös