Miten varmistaa geneettinen monimuotoisuus pienen populaation roduissa? Cane Corso Club Finland ry mukana sponsoroimassa kasvattajapäivää

Erikoisnäyttelyn alla cane corsojen jalostustoimikunta kutsui cane corsojen kasvattajia ja muiden rotujen jalostustoimikuntien jäseniä mukaan kasvattajailtaan. Agrologi Saija Tenhunen oli kutsuttu tilaisuuteen puhumaan kasvatuksen ja jalostuksen ohjauksen haasteista, kun kyseessä on cane corson tyyppisestä pienen populaation rodusta. Skotlannista videovälitteisesti  puhunut Tenhunen käsitteli aihetta erityisesti cane corso -rodun näkökulmasta. 

Erikoisnäyttelyn aattona tapahtuman osallistujat arvostivat mahdollisuutta seurata luentoa verkossa ja tämä mahdollisuus toistettiin myös viikko myöhemmin.  Luennon aluksi Tenhunen kertasi genetiikan perusteita ja lainalaisuuksia, mikä auttoi hyötymään täysin luennon sisällöstä. Perinnöllisyyden mekanismit, monimuotoisuuden ilmeneminen lajeissa ja roduissa, geneettiset pullonkaulat, sukusiitostaantuma sekä muita käsitteitä ja ilmiötä esiteltiin kuulijoille luennon aluksi. Tenhunen avasi erityisesti populaation käsitettä ja siihen sisältyviä riskejä, sukusiitosasteen riskiarviointia ja optimaalisen kontribuution valintaa.

Erityistä kotiin vietävää ja mietittävää kuulijoille antoi ”breeding values – EPI Number” -menetelmien esittely, jossa Tenhunen kertoi kokemuksista epilepsialuvun käytöstä epilepsian vähentämiseksi suomenpystykorvien populaatiossa.

Viimeinen osa luentoa käsitteli jalostusohjelman rakentamista. Kuulijoita haastettiin miettimään aihetta koskevia kysymyksiä, kuten sitä, kuinka paljon eläimiä populaatiossa on ja mistä se koostuu, mitä ollaan jalostamassa ja mihin oikeastaan pyritään, mikä on ”meidän” rotu ja miten kansainvälinen populaatio tulisi ottaa huomioon.
  – Jalostettavalla ominaisuudella tulee olla mittari, jotta on mahdollista arvioida, tapahtuuko kyseisen ominaisuuden suhteen perinnöllistä edistymistä, muistutti Tenhunen. Hän kehotti myös muistamaan, että subjektiivinen näkemys asioihin on ihmisten välillä usein erilainen ja tämä painottaa mitattavan tiedon arvoa. Jalostuksen ohjauksessa on tärkeää pyrkiä objektiivisuuteen ja rehellisyyteen, kun laaditaan kriteerejä jalostuskoirien valintaan, hyödynnetään kerättyä dataa rodusta tai arvioitaessa rodun kehitystä.

Kuva: Mila Ellen Peltoniemi

Siirry ylös