DSRA:n testaus ehkäisee sairastumisia

Vuonna 2021 sveitsiläiset tutkijat yhdessä cane corso -kasvattajien kanssa selvittivät geneettisen syyn sairaudelle, joka oli yllättäen ilmennyt useissa pentueissa viime vuosikymmeninä. Tauti nimettiin Dental-Skeletal-Retinal Anomalyksi (DSRA).

Sairaus ilmeni aluksi pienikokoisina, heikkokuntoisina pentuina, joilla kasvaessaan kehittyi hauraat, lasimaiset hampaat. Hampaat särkyivät myöhemmin, mikä aiheutti ymmärrettävästi huomattavaa kärsimystä ja kipua. Lisäksi oireisiin kuului luuston kehityksen ja kasvun ongelmia sekä etenevä, sokeuteen johtava näön heikkeneminen. Monista vakavista ongelmista kärsivät koirat menehtyivät yleensä alle 2-vuotiaina.

Kasvattajien tuella tutkijoiden ahkera työn tuotti tulosta ja löydettiin geeni, joka aiheuttaa DSRA:ta. Geenin tunnistaminen on mahdollistanut kantajien ja sairaiden koirien tehokkaamman seulonnan jalostuksessa, millä voidaan torjua DSRA:aan sairastumista. Suomessa myös cane corsojen jalostuksen tavoiteohjelmassa on vaatimus geenitestistä (pentujen rekisteröintiin vaikuttava ehto, PEVISA), jolla varmistetaan, että vähintään toinen vanhemmista on DSRA-geenistä vapaa. Näin cane corsojen terveyttä voidaan parantaa ja välttää taudin oireista kärsivien koirien syntyminen. Ympäri maailmaa toimivien kasvattajien yhteistyö ja uusien geneettisten työkalujen käyttö ovatkin avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Teksti on lyhennelmä Corsopolitan 1/2024 -lehden artikkelista. Jos haluat lukea lisää DSRA:sta ja sen periytymisestä, katso koko artikkeli Corsopolitan-digilehdestä. Tämän ja tulevat Corsopolitan-julkaisut saat liittymällä Cane Corso Club Finland ry:n jäseneksi.

Siirry ylös